08 november

AALTO IV: Hold Your Fire

tillbaka
19:00

Jyväskylä, Yliopiston juhlasali

Kvällarna blir mörkare. Löven faller av. I luften kan man känna en doft av vinter.

Åt denna ömma stämning ger sig Flygvapnets Big Band hän under årets sista Aaltokonsert.

Solist vid konserten är sångerskan och låtskrivaren Julia Oschewsky, vars lyriska och känsloladdade kompositioner berättar historier om saknad, möten och att livet består av ständig förändring. I Oschewskys musik kan man höra ekon av Glen Hansards, Joni Mitchells och Leslie Feists musik och Julia själv har även nämnt dessa artister som sina inspirationskällor.

Genom geniala storbandsarrangemang har Ed Partyka skapat en magisk stämning kring Julias känslosamma kompositioner. Konserten heter Hold Your Fire, vilket även är namnet på Julia Oschewskys och Ed Partykas fjärde gemensamma skiva. Ed Partyka fungerar också som gästande kapellmästare vid konserten.

Ed Partyka är känd som en högklassig orkesterledare och expert inom storbandsmusik. Han härstammar från USA men har bott i Europa i nästan 30 år. För närvarande verkar han främst i Österrike som basunist, tonsättare, arrangör och orkesterledare. Partyka har fungerat som konstnärlig ledare och chefskapellmästare vid UMO Helsinki Jazz Orchestra åren 2020–2021. Ed Partyka fungerar också som orkesterns gästande kapellmästare vid konserten.

Ed Partyka (f. 1967) härstammar från USA men har bott i Europa i nästan 30 år och verkar för närvarande i Österrike som basunist, tonsättare, arrangör och orkesterledare. Han fungerade som konstnärlig ledare och chefskapellmästare vid UMO Helsinki Jazz Orchestra åren 2020–2021. Partyka har jobbat tillsammans med flera välkända europeiska storband, t.ex. hr-Bigband och NDR Bigband i Tyskland samt Vienna Jazz Orchestra och Zurich Jazz Orchestra som kapellmästare, planerare och arrangör. Han har samarbetat med bl.a. Bob Brookmeyer, Carla Bley, Robben Ford och till och med Sunrise Avenue och leder även sin egen orkester Ed Partyka Jazz Orchestra. Han fungerar som chef för jazzavdelningen vid universitetet i Graz och undervisar i tonsättning vid yrkeshögskolan i Luzern i Schweiz. Ed Partyka är känd som en högklassig orkesterledare och expert inom orkestermusik.

Julia Oschewsky

”En ytterst motiverad sångerska, vars musikaliska intresse omfattar mer än bara jazz och med en individuell vision inom sin musik och sina framträdanden”. Så beskrev Theo Bleckmann (en sångare från New York), som hon jobbade tillsammans med under sin termin vid Manhattan School of Music, henne en gång.

Julia föddes i Mainz i Tyskland 1981, växte upp i Bingen vid Rhenfloden och hade från 2003 till 2016 sitt hem i Amsterdam där hon studerade jazzsång vid Konservatoriet.

Efter att hon återvände till Tyskland 2016 har hon komponerat, turnerat, uppträtt och spelat in musik med flera olika ensembler, bl.a. hennes egen akustiska duo „Kleingartenanlage“ och naturligtvis Ed Partyka Jazz Orchestra.

Julias kompositioner kan beskrivas som lyriska, intima och ärliga. Ibland tysta men också rena och kraftfulla, med ett känsloladdat sound, smittande melodier i en singer-songwriter-anda som hon uppenbarligen alltid har haft inom sig.

Inspirerad av musikaliska förebilder som Glen Hansard, Joni Mitchell och Feist förmedlar Julia berättelser om saknad, möten och att livet består av ständig förändring, om det förgångna och det välkända.

Kapellimestari
Ed Partyka
Solisti
Julia Oschewsky

Plats

Jyväskylän yliopiston päärakennus, 40100, Jyväskylä.

Muita konsertteja

Big Band -parkkonsert Etelä-Pohjanmaa Flygvapnets musikkår
16 juni

Big Band -parkkonsert

Flygvapnets musikkår

Kauhava, Lentokonepuisto

Gratis inträde!

15:00–17:00

Eeppinen Suomi Kymenlaakso Flygvapnets musikkår
30 juli

Eeppinen Suomi

Flygvapnets musikkår

Hamina, RUK:n Maneesi

19:00–21:15