16 maj

Henry Mancini 100 år

tillbaka
19:00

Maxim, Kuopio

Henry Mancini (1924–1994) anses vara en av filmhistoriens viktigaste tonsättare. I hans prisskåp stod bland andra fyra Oscarstatyetter, en Golden Globe och tjugo stycken Grammys. Typiskt för Mancinis filmmusik är starka melodier, trudelutter som fastnar, såsom t.ex. Pink Panther och Baby Elephant Walk – en tidlös stämning samt ett fantasifullt sätt att använda olika instrument i orkestreringarna.Mancini var också en banbrytande tonsättare och bland de första som kombinerade jazzinfluenser med klassisk senromantisk orkestermusik.

 

Till Flygvapnets Big Bands Henry Mancini-konsert har vi valt ut alla de mest kända, njutningsfulla och berörande musikaliska skatterna från de olika skedena av Mancinis karriär. Som orkesterns gästartist får vi också höra multiinstrumentalisten Matti Fredriksson.

 

Ville Vannemaa är en av Finlands mest eftertraktade storbandskapellmästare. Vannemaa som för tillfället fungerar som konstnärlig ledare för Turku Jazz Orchestra har under många år varit gästande kapellmästare vid UMO Helsinki Jazz Orchestra, Espoo Big Band och Oulu All-Star Big Band.Utöver att leda orkestrar har Vannemaa omfattande erfarenhet av att jobba tillsammans med storband också i egenskap av tonsättare/arrangör och orkestermusiker i bl.a. UMO:s saxofonsektion. Som musiker har han framträtt också till exempel med Jukka Perko Hurmio 2.0, Popeda, Valtteri Laurell Nonet och Kalevi Louhivuori Quintet.

 

Matti Fredriksson är en musiker som testar musikaliska genregränser som multiinstrumentalist och producent. Intresset för musik och ljud började redan i barndomen med folkmusik och har sedan lett honom vidare från gitarrist i ett jazzband till konsertmästare i en symfoniorkester och från keyboardist i ett hårdrockband till mixarbordet i en studio. Han har gett solokonserter som violinist, fungerat som orkester- och kammarmusiker och också blivit känd för den finska schlagerpubliken under sin tid som gitarrist i bandet Yölintu. Vidare har han fungerat som freelancemusiker vid teatrar, på konserter och i studion. Hans långa karriär med olika musikproduktioner i studion, där han utöver att spela också utvecklade sitt intresse för att skapa olika ljudvärldar, kompletterar hans mångsidiga musikalitet och känslosamma sätt att uttrycka sig genom musik.

Kapellimestari
Ville Vannemaa

Plats

Ohjelmaravintola Maxim, 70110, Kuopio.

Muita konsertteja

Big Band -parkkonsert Etelä-Pohjanmaa Flygvapnets musikkår
16 juni

Big Band -parkkonsert

Flygvapnets musikkår

Kauhava, Lentokonepuisto

Gratis inträde!

15:00–17:00

Eeppinen Suomi Kymenlaakso Flygvapnets musikkår
30 juli

Eeppinen Suomi

Flygvapnets musikkår

Hamina, RUK:n Maneesi

19:00–21:15

AALTO IV: Hold Your Fire Keski-Suomi Flygvapnets musikkår
08 november

AALTO IV: Hold Your Fire

Flygvapnets musikkår

Jyväskylä, Yliopiston juhlasali

19:00–21:30