2 Ylikapellimestarin tervehdys

Hyvät sotilasmusiikin ystävät!

Melko moni taho huokaisi helpotuksesta, kun peräkkäiset juhlavuodet (Suomi ja Puolustusvoimat 100) saatiin toteutettua. Sotilasmusiikkiala sen sijaan painaa tässä vaiheessa kytkimen pohjaan, laittaa pienempää pesään ja painaa kaasua. Kiihdyttämisen syynä on vuonna 2019 vietettävä sotilasmusiikin juhlavuosi. Kuluvana vuonna Kaartin soittokunta täyttää 200 vuotta, Laivaston soittokunta 100 vuotta ja Lapin sotilassoittokunta 50 vuotta, eli juhlavuodet osaltamme jatkuvat.

Kuten tapoihimme kuluu, juhlimme merkkipäiviä työn merkeissä. Kalenterimme sisältääkin runsaasti juhlavuosien konserttikiertueita, kuten kesäkuussa toteutettava valtakunnallinen kesäkiertue. Sen teemana on suomalainen asevelvollisuus, ja musiikin osalta se huomioidaan mm. solistivalinnoissa, joiden joukossa on useita Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa aikoinaan palvelleita laulajia.

Vuoden 2018 kesäkiertueen yhteydessä toteutettiin Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen organisoima sotilasmusiikin vaikuttavuustutkimus. Kysely kohdistuu vain yhteen sotilasmusiikkialan tuotteista, joten kokonaiskuvaa sen perusteella ei voi muodostaa. Toimialan johtajana olen erittäin tyytyväinen toteutetun tutkimuksen toteutukseen ja pääosin myös sen tuloksiin. Varsin laajasta materiaalista nostan tässä vain muutaman asian esiin. Erityinen huomioni kohdistui siihen, että tavoitimme kesäkiertueella koulutuksen ja ikäluokan huomioiden hyvin kattavasti koko kansan. Huomionarvoista oli myös ensikertalaisten 12 prosentin osuus.

Olemme keränneet julkisista konserteistamme yleisöpalautetta jo useamman vuoden ajan. Vastausten määrä on monesti ollut varsin suppea. Humanistisen ammattikorkeakoulun toteuttama kyselytutkimus antaakin varsin luotettavan käsityksen toimialamme vaikuttavuudesta osana Puolustusvoimien maineenhallintaa. Kesäkiertueen osalta tutkimustulokset tukevat tekemiämme musiikillisia linjauksia sekä luovat uskoa tulevaan. Puolustusvoimien johdon sotilasmusiikille asettama tavoite nuorten kohtaamisesta voidaan tulosten perusteella todeta toteutetuksi.

Haluamme jatkossakin vaikuttaa teihin, hyvät kuulijat. Tavoitteenamme on tuottaa positiivisia elämyksiä eri musiikkimaun omaaville kohderyhmille. Tämä edellyttää monipuolista musiikillista tarjontaa ja myös eri musiikkityylien osaamista. Viime vuonna tarjontamme sisälsi perinteiseksi miellettävän sotilasmusiikin lisäksi hyvin laajan kirjon konserttimusiikista aina rappiin asti. Konserttiemme jokainen teistä voi muodostaa kuvan Puolustusvoimien sotilasmusiikin suorituskyvystä. Toivonkin, että löydätte konserttitarjonnastamme juuri omaa musiikkimakuanne palvelevat tilaisuudet ja myös rohkeasti annatte mahdollisuuden myös uusille musiikkityyleille!

Jyrki Koskinen Puolustusvoimien ylikapellimestari, musiikkieverstiluutnantti