12 lokakuu

Planeetat

takaisin
19:30

Tampere, Tampere-talo, Pieni sali

Ilmavoimien Big Band: Planeetat

 

Ilmavoimien Big Bandin konsertti Planeetat koostuu kahdesta teemallisesti erilaisesta puoliajasta. Ensimmäinen puoliaika on suomalaisten nykysäveltäjien esiinmarssi, jossa kuullaan Seppo Kantosen, Jukka Eskolan, Kasperi Sarikosken sekä Aki Rissasen säveltämiä pienyhtyekappaleita, jotka Mikko Hassinen on sovittanut big band kokoonpanolle. Toinen puoliaika on pyhitetty Gustav Holstin orkesterisarjalle Planeetat, josta tehty big band sovitus saa nyt kantaesityksensä Suomessa.

Illan kapellimestari Mikko Hassinen on tehnyt paljon yhteistyötä kansainvälisesti merkittävien suomalaisten jazzmuusikoiden kanssa niin soittajana kuin myös sovittajana. Konsertin ensimmäisellä puoliajalla suomalaisten säveltäjien lisäksi on mukana myös yksi Hassisen oma sävellys. ”Kappaleita yhdistää jazzillinen mutkattomuus ja solistilähtöisyys. Ne ovat persoonallisia ja erittäin inspiroivia sovitettavaksi. Mielestäni jokaisessa sävellyksessä kuuluu säveltäjiensä oma jazzsoittajan ääni,” Mikko Hassinen kuvailee.

Gustav Holst (1874-1934) oli englantilainen säveltäjä, ja hänen tunnetuin teoskokonaisuutensa on orkesterisarja Planeetat, joka kantaesitettiin Lontoossa vuonna 1918. Teos koostuu seitsemästä osasta, joista kukin on nimetty aurinkokunnan planeettojen mukaan. Tässä konsertissa Ilmavoimien Big Band esittää tämän, alun perin sinfoniaorkesterille sävelletyn teoksen big bandille sovitettuna, ja sovituksesta vastaa yhdysvaltalainen säveltäjä ja sovittaja Jeremy Levy. Hänen orkesterinsa Jeremy Levy Jazz Orchestra julkaisi The Planets: Reimagined äänitteen vuonna 2020 ja kappale Uranus, The Magician sai jopa Grammy ehdokkuuden parhaasta sovituksesta.

Konsertissa Holstin musiikkia täydentävät valokuvataiteilija Aleksi Ruotsilan upeat valokuvat tähdistöstä, linnunradasta ja metsän ylle kaartuvasta tähtitaivaasta. Kokonaisuudesta muodostuu upea audiovisuaalinen elämys. Konsertin kapellimestarina toimii Mikko Hassinen.

Mikko Hassinen

Mikko Hassinen on yksi Suomen johtavista jazz-muusikoista. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa sekä jazz-musiikin että sävellyksen ja musiikin teorian koulutusohjelmissa. 30-vuotisen uransa aikana on hän esiintynyt merkittävimpien kotimaisten jazzmuusikoiden, kuten myös monien ulkomaisten artistien kanssa. Hassinen on esiintynyt Skandinavian ja Euroopan maiden lisäksi Etelä Amerikassa ja Yhdysvalloissa.

Hassinen sävellystuotanto pääosin koostuu teoksista big bandille, elektroniikalle, kamarikokoonpanoille, kuorolle sekä sooloinstrumenteille. Lisäksi Hän on kysytty sovittaja ja kapellimestari.

2008 ilmestyi Hassisen Umo Jazz Orchestra’lle tekemä sävellyslevy Traveller, joka valittiin Jazz Rytmit lehden kriitikoiden äänestyksessä vuoden jazz-levyksi. 2014 häneltä ilmestyi levy nimeltään Elektro GT, jonka sävellykset palkittiin Teosto palkinnolla. Vuosina 2017-18 hän on toimi Umo Jazz Orchestran taiteellisena johtajana. Suomen Jazzliitto myönsi Hassiselle vuoden 2021 Yrjö-palkinnon.

Ilmavoimien Big Band on ilmavoimien soittokunnan kenties tunnetuin kokoonpano. Se esiintyy vuosittain monissa eri tilaisuuksissa monille erilaisille yleisöillä lapsista vanhuksiin mm. vuosittaisilla kesäkiertueilla ympäri Suomen. Ilmavoimien Big Bandin ohjelmistoon kuuluu laaja kattaus kotimaista ja ulkomaista big band -kokoonpanolle sovitettua musiikkia 1920-luvulta nykypäivään. Orkesterin päällikkökapellimestarina toimii musiikkimajuri Jaakko Nurila.

Kapellimestari
Mikko Hassinen
Valokuvataiteilija
Aleksi Ruotsila

Sijainti

Tampere-talo, 33100, Tampere.

Muita konsertteja

Eeppinen Suomi Kymenlaakso Ilmavoimien soittokunta
30 heinäkuu

Eeppinen Suomi

Ilmavoimien soittokunta

Hamina, RUK:n Maneesi

19:00–21:15

Euroviisut Forever Kymenlaakso Ilmavoimien soittokunta
31 heinäkuu

Euroviisut Forever

Ilmavoimien soittokunta

Hamina, Kauppatori, Tattoo-klubi

20:00–23:30

AALTO IV: Hold Your Fire Keski-Suomi Ilmavoimien soittokunta
08 marraskuu

AALTO IV: Hold Your Fire

Ilmavoimien soittokunta

Jyväskylä, Yliopiston juhlasali

19:00–21:30